HELMIKUUN TREENI | Kylpyhuone ja kodinhoito

Helmikuun treeni: kylpyhuone ja kodinhoito


Tavaravalmentajan kuukausitreeneissä käydään aiheittain läpi kodin eri tilat ja toiminnot. Saat ammattijärjestäjän vinkit parempaan järjestykseen! Tutustu tästä linkistä myös tammikuun treeniin, jossa aiheena oli keittiö.

Kohteena on nyt kylpyhuoneen ja WC:n järjestely sekä kodinhoidon toimintojen läpikäyminen. Saat vinkit turhan karsimiseen ja arjen sujuvuuden helpottamiseen!

Kodinhoitohuoneeseen käsitän tässä kuuluvaksi kotisi pyyhkeet ja lakanat sekä siivouskomeron, olipa sinulla kodinhoitohuonetta tai ei. Ja vaikka olisikin, saatat tietysti säilyttää tekstiilit ja siivoustarvikkeet muualla.

Hyppää treeniin ja nappaa parhaat vinkit itsellesi!

KYLPYHUONE & WC


Mitäs sieltä kylpyhuoneesta ja vessan kaapeista löytyy? Pesuaineita, kosmetiikkaa, hajuvesiä ja kynsilakkaa. Kasvovoiteiden ja hammastahnojen jämiä, vaikka uudet on jo avattu!

Aloita poistamalla kaikki vanhentunut, kuivettunut ja turha kosmetiikka. Jos seassa on vuosikertatavaraa, ole rehellinen itsellesi ja heitä ne surutta pois!Kierrätä oikein: meikit ja ihonhoitotuotteet ovat sekajätettä. Sen sijaan aerosolit (esim. hiuslakka ja deodorantti), kynsilakat ja hajuvedet ovat vaarallista jätettä. Lataa hyödyllinen HSY jäteopas -sovellus, josta saat lisää tietoa!

Lahjoita (tai myy) tarpeettomat korut eteenpäin. Säilytä päivittäin tarvitsemasi asiat helposti saatavilla ja harvemmin käytettävät ylimmillä hyllyillä ja alimmissa laatikoissa.


KODINHOITO


Pyyhkeitä ja lakanoita, siivouspurnukoita ja pyykkirumbaa – niistä on useimmat kodinhoitohuoneet tehty. Näitä ei tietysti pääse pakoon, vaikkei kodinhoitohuonetta omaisikaan. Joka tapauksessa sopivat määrät ja pienet niksit auttavat tekemään arkiaskareista mukavampia!

PYYHKEET JA LAKANAT 


Minkä verran pyyhkeitä ja lakanoita tarvitaan?

En yleensä pidä kaavoista, mutta yhdet käytössä, toiset pesussa plus vierasvaraa tavallisten tarpeidesi mukaan, kertoo sinulle melko hyvin lakanoiden riittävän määrän. Toki pienten lasten lakanoita saattaa sairastellessa tarvita vielä enemmänkin.

Mikäli omat säilytystilasi ja -halusi ovat rajalliset, pidä vierasvara kohtuullisena. Tällä laskutavalla meiltä löytyy siis kahdet lakanat henkeä kohden, noin kolme settiä vierasvaraksi ja pikkulakanoita enemmän erikoistilanteita varten. Käytännössä vierasvaraa on enemmänkin, koska harvoin kaikki lakanat ovat samaan aikaan pesussa.Myös sopivan pyyhemäärän voit laskea vastaavalla tavalla: käytössä olevat, pesussa olevat ja vaihto-/yllätysvara.

Jos nyt toteat, että kyllä, kaapit ovat liian täynnä, ja että lakanoita ja pyyhkeitä tarpeettoman paljon, lahjoita (tai myy) hyväkuntoiset eteenpäin. Parhaat päivänsä nähneet tekstiilit kelpaavat usein eläintensuojeluyhdistyksille. Voit myös hävittää ne sekajätteessä, jolloin ne hyödynnetään energiaksi (poltettava jäte) tai toimittaa ne Finlaysonin keräykseen, jossa vastaanotetaan alus- ja pussilakanoita.

SIIVOUSKOMERO 


Siivousrättejäkin voi olla tarpeeksi tai liikaa: poista turhat varakappaleet! Poista vanhentuneet kemikaalit ja käytä harkintaa uusia ostaessa: voisiko vähemmälläkin purkkimäärällä pärjätä? Miten paljon tarvitaan voimakkaita kemikaaleja, milloin miedommat riittävät? 

Kotitaloudet voivat viedä vaaralliset jätteet veloituksetta Joensuun Kontiosuon jätekeskukseen. Tarkista oman paikkakuntasi käytännöt paikalliselta jäteasemaltasi.

Siivouskaapin järjestystä voit helpottaa erilaisilla komeron seinään kiinnitettävillä ratkaisuilla. Ripusta silityslautakin koukkuun, jolloin se vie vähemmän tilaa!

PYYKKIHUOLTO  

Pyykkihuoltoa voit helpottaa nimikoimalla pyykkikorit haluamallasi tavalla. Toinen lajittelee pyykit värien, toinen lämpötilan tai pesuohjelman mukaan. 

Pyykkipusseilla ja sopivalla pesuohjelmalla pidennät myös herkkien materiaalien kestävyyttä.

Käytä pyykin kuivatuksessa mielikuvitusta, jos tilat ovat rajalliset:

- Henkarikuivatus vie vähemmän tilaa eikä välttämättä edes vaadi erillistä rekkiä. Toisaalta vuokra-asuntoonkin saat helposti henkaritangon käyttämällä suihkuverhotankoa, joka pingotetaan seinien väliin. Se ei vaadi erillistä kiinnittämistä tai porailua.

- Kun haluat ripustaa pyykit ja lattiatilaa on vähän, hanki nelikerroksinen ja muunneltava teline, josta voit käyttää vain toista puolta, jolloin se vie vielä vähemmän tilaa ja toisaalta taittaa edestä ne kerrokset, joita et tarvitse, kun kuivaat pidempää pyykkiä. - Lisäksi on olemassa seinään kiinnitettäviä haitarimaisia kuivaustelineitä ja kiinteitä telineitä, joiden kaltevuutta voi säätää. Nämä telineet saa myös eleettömästi seinää vasten silloin, kun ne eivät ole käytössä.


Toivottavasti innostut karsimaan tarpeetonta ja saat arjestasi sujuvampaa!

Osallistu haasteeseen somessa #tavaratreeni ja jaa omat tuskailusi ja onnistumisesi inspiraatioksi muille!

Tilaa Tavaravalmentajan uutiskirje, niin saat sähköpostiisi maaliskuun haasteen olohuoneen läpikäymiseen ja vinkit, kuinka välttää tyypilliset shoppailumokat.


Jos haluat henkilökohtaisia vinkkejä, otathan yhteyttä matalalla kynnyksellä tämän linkin kautta! 

Palveluuni kuuluu maksuton tutustuminen. Lue lisää tästä linkistä.

ASIAKASPALAUTE KONSULTOINTIAVUSTA: "Kaikki ylimääräinen oli jo karsittu, mutta en vain saanut pienen kodin järjestystä toimivaksi. Oma mielikuvitus oli loppunut kesken, mutta Sannalta sain ideoita, joita en olisi osannut ajatellakaan!"

ASIAKASPALAUTE JÄRJESTELYAVUSTA: "Lapsiperheen arjessa tuntuu, ettei koskaan ole aikaa järjestellä. Hommat sujui tosi rivakasti ja palvelu oli todella ammattitaitoista!"

Inspiroivaa helmikuuta!

Sanna Koskinen

Ps. Tervetuloa seuraamaan myös Facebookin ja Instagramin kautta!