Kaatopaikasta moderniin kiertotalouteen - Joensuun Kontiosuon jätekeskuksen naapuriin Kontiokaaren itsepalveluasema

  • Blogi & uutiskirje
  • Kaatopaikasta moderniin kiertotalouteen - Joensuun Kontiosuon jätekeskuksen naapuriin Kontiokaaren itsepalveluasema

Kaatopaikasta moderniin kiertotalouteen - Joensuun Kontiosuon jätekeskuksen naapuriin Kontiokaaren itsepalveluasema

Joensuulaisille tuttu Kontiosuon jätekeskus sijaitsee noin neljän kilometrin päässä kaupungin keskustasta Kontiosuontiellä aivan valtatie 6:n läheisyydessä. Kaatopaikkatoiminta alkoi jo 1950-luvun lopulla ja 2000-luvulla toiminta on modernisoitunut radikaalisti. Nyt avattu itsepalvelulajitteluasema Kontiokaari mahdollistaa asioinnin aamukuudesta iltakymmeneen jokaisena viikonpäivänä. (Kaikki artikkelin kuvat: Puhas Oy)


Miten itsepalvelulajitteluasema toimii?

Itsepalveluasemalle tullaan autolla ja sisäänajoreitillä ajetaan ensin palvelupäätteelle, jossa ilmoitetaan, onko kyydissä puutarhajätettä vai muita lajiteltavia jätteitä. Kun valinta on tehty, puomi aukeaa ja pääset jatkamaan tulovaa'alle. Liikennevalot ja infotaulut opastavat eteenpäin vaihe vaiheelta. Aseman aloittaessa toimintansa paikalla on myös henkilökuntaa opastamassa ja neuvomassa, kuinka toimia.

Jätteitä voivat tuoda niin yksityiset kuin yrityksetkin, tosin yritysten tulee tehdä jätteiden tuonnista erillissopimukset Puhas Oy:n kanssa. Käytännössä sopimuksen voi tehdä Puhaksen nettisivuilla, Kontiokaaren asiakasportaalissa. Itsepalveluaseman auettua Kontiosuontien päässä oleva Kontiosuon jätekeskus palvelee vain raskasta liikennettä ja yrityksiä arkisin klo 8-16.

Kun jätteet on viety ja lajiteltu Kontiokaareen, ajetaan lähtövaa'alle liikennevaloja noudattaen. Sujuvoitat käyntiä asemalla, kun lajittelet jätteet jo kotona mahdollisimman hyvin. Puhaksen noutopalvelu auttaa niitä, joilla ei ole mahdollisuutta auton käyttöön.


Minkälaisia jätteitä itsepalveluasemalle saa tuoda?

Itsepalveluasemalle voit tuoda
- poltettavaa jätettä
- huonekaluja
- rakennusjätettä
- kartonkia
- puuta
- metallia
- kiviainesta
- paperia ja
- puutarhajätettä.

Puutarhajätteet, risut ja oksat viedään omille alueilleen ja muut lajiteltavat jätteet viereiselle alueelle lajinsa mukaan. 

Huomioi, että mikäli tuot asemalle samalla reissulla sekä puutarhajätettä että lajiteltavaa jätettä, sinun tulee ajaa välillä ulos. Paras neuvo on kuitenkin tuoda puutarhajätteet, risut ja oksat yhdellä käynnillä ja toisella kertaa muita lajiteltavia jätteitä kuten huonekaluja, lasia, metallia ja poltettavaa jätettä. Näin siksi, että puutarhajätteistä, risuista ja oksista veloitetaan kuormaperusteisesti kertamaksu ja muista lajiteltavista jätteistä maksu määräytyy painon mukaan.

Sähkö- ja elektroniikkaromua sekä vaarallisia jätteitä voit edelleen tuoda asemalle maksutta. Näitä voit tuoda kuitenkin vain silloin, kun henkilökunta on paikalla eli arkisin klo 8-16. SER-romu ja vaarallinen jäte tuodaan erilliselle alueelle, jonne ei tarvitse ajaa vaa'an kautta.

Kuva: Puhas Oy


Miten maksu määräytyy ja miten se suoritetaan?

Maksu perustuu tulo- ja lähtöpunnituksien painoeroon. Poikkeuksena risu-, oksa- ja puutarhajätteet, joista menee kertamaksu. Kun lähtövaaka on ottanut lähtöpainon, infotaulu opastaa sinut eteenpäin joko maksupäätteelle tai ajamaan suoraan ulos. 

Maksupäätteellä voit maksaa vain kortilla. Jos olet tehnyt vahvan tunnistautumisen netissä ennen Kontiokaareen tuloa, maksu hoituu automaattisesti tililtäsi ja voit ajaa Kontiokaaresta suoraan ulos. Vahva tunnistautuminen ja rekisteröityminen Kontiokaaren asiakasportaaliin tehdään osoitteessa puhas.fi/kontiokaari.

Toivottavasti tästä blogiartikkelista oli sinulle hyötyä - jaathan sen eteenpäin muillekin alueella asuville.

Järjestelyterveisin Tavaravalmentajasi

Sanna Koskinen 

Ps. Tervetuloa seuraamaan myös Facebookin ja Instagramin kautta!