Haaveissa muutto pienempään kotiin - kuinka aloittaa ja onnistua

Haaveissa muutto pienempään kotiin - kuinka aloittaa ja onnistua


Tavaravalmentajan työssäni olen auttanut erilaisissa muuttovalmisteluissa ja turhan karsimisessa. Tähän blogiin kokosin vinkit, mistä aloittaa ja kuinka onnistua, kun haaveissa on muutto pienempään kotiin.

Onnistuneen muuton keskiössä ovat

- ennakointi
- karsimisen ajoissa aloittaminen
- turhan lajittelu ja poiskuljettaminen
- tarpeellisten määrien määrittely
- avun tarpeen tunnistaminen.


Ennakointi eli milloin aloittaa projekti

Mitä aiemmin projekti aloitetaan, sitä mukavampi kokemuksesta tulee. Liian aikaisin tuskin on mahdollista aloittaa, joten ei ole liioiteltua alkaa miettiä asiaa jo muutamaa vuotta ennen toivottua muuttoa.

Vuosikymmenten tavaroita ei käydä hetkessä läpi ja jos ajatus tavarasta luopumisesta kirpaisee, on sitäkin tärkeämpää alkaa harjoittaa "luopumislihasta" hyvissä ajoin. Lupaan, että prosessi helpottuu, kun toistoja tulee riittävästi!

Luo mielikuvia elämästä uudessa kodissa ja
pidä nuo tavoitteet mielessä, kun päätät ryhtyä toimeen!


Aloittaminen eli mistä lähteä liikkeelle turhan karsimisessa

Aloittamiseen voi ottaa huone- tai tavaralajikohtaisen lähestymistavan.

Huonekohtaisesti edeten
- voit aloittaa vähän käytetystä tilasta kuten varastosta tai vierashuoneesta
- voit aloittaa keittiöstä, jos tiedät, että jotkin säilytysrasiat tai reseptikirjat joutavat pois tai kodinhoitotiloista, jos tiedät, että liinavaatteita on tarpeettoman paljon.

Tavaralaji kerrallaan voit aloittaa esimerkiksi paperiarkistoista, vanhoista opiskelumateriaaleista, kirjoista tai mahdollisista muiden tavaroista (kuten kotoa poismuuttaneiden lasten tavaroista). Mikäli kodissasi on huomattavia määriä kierrätystavaraa kuten vanhoja lehtiä tai tarpeettomia VHS-kasetteja, voit aloittaa karsimisen näistä luontevista poistoista. Myös turha elektroniikka kuten vanhat kännykät ja risat laturit voivat olla helppo aloituskohde.

Tärkeintä on päästä karsimisessa alkuun.
Työn tulokset näkyvät välittömästi ja motivoivat jatkamaan!


Turhan tavaran lajittelu

Projektin aloitettuasi tulet pian huomaamaan, että haluat kierrättää eri tavarat eri tavoin. Selkeiden kierrätyspisteeseen kuuluvien lehtien ja ylimääräisten lasipurkkien lisäksi kotoa on löytynyt muutamia vaatteita ystävälle, kenties omille lapsille kuuluvaa tavaraa ja vanhoja askarteluja sekä hyväntekeväisyyteen kelpaavaa että jo kaatopaikalle kuuluvaa jätettä.

Perusta jokaiselle eri jatkokohteelle oma kierrätyslaatikkonsa, että tavaran eteenpäin toimittaminen sujuu helposti. Ota selvää oman paikkakuntasi kierrätysmahdollisuuksista, hyväntekeväisyysjärjestöistä ja jäteaseman käytänteistä. Usein esimerkiksi ns. vaarallinen jäte ja kodin elektroniikka on maksutonta jätettä.

Itselle tärkeän hyväntekeväisyyskohteen löytyminen
tekee luopumisesta helpompaa!


Tarpeellisten määrien määrittely

Apuna uuden kodin tavaramäärien päättämisessä voi käyttää kysymystä Suomen ammattijärjestäjien yhdistyksen peruskysymystä "Kuinka paljon on tarpeeksi?":

- Kuinka monta lautasta tarvitaan?
- Kuinka monta pyyhettä tarvitaan?
- Kuinka monta takkia tarvitsen?
- Mitä harrastustarvikkeita todella käytän?

Mieti, kuinka juuri sinä (tai te) uudessa kodissa elätte:

- Millaista arki on?
- Millaiset asiat ovat tärkeitä?
- Minkä tulee sujua vaivattomasti päivittäin ja mitä tarvitsee harvemmin?

Voi olla vaikeaa luopua esimerkiksi vierashuoneesta, joka aina ennen otti yökyläilijät vastaan. Jos uudessa kodissa ei kuitenkaan ole tilaa vierasvuoteelle, tarvitaanko ylimääräisiä peittoja ja tyynyjäkään?

Jos kalastus on aiemmin ollut tärkeä harrastus, mutta terveyshuolien myötä kalaretket ovat käytännössä jääneet, saattaa olla aika luopua katiskasta ja pelastusliiveistä. Virvelit ja onget voisikin antaa naapurin pojalle, joka on aiheesta innoissaan!

Muista, että kyse ei ole vain ikävistä luopumispäätöksistä:
turhasta luopumalla saat lisää aikaa ja teet itse asiassa tilaa
elämäsi tärkeimmille asioille.


Entä jos itse ei ehdi kaikkea?

Kun aikataulu on kiireinen tai luopumispäätösten tekeminen tuntuu vaikealta etkä koe urakan edistyvän riittävästi, voit pyytää paikallisen ammattijärjestäjän tutustumiskäynnille. Käynnin tarkoitus on selventää puolin ja toisin, millaista apua kaivataan ja millaista apua on tarjolla. Ammattijärjestäjä tuo projektiin suunnitelmallisuutta ja ripeyttä: Tavaravalmentajana tuen päätösten teossa, autan pakkaamisessa ja lajittelussa sekä turhan kierrättämisessä.

Tiesitkö, että ammattijärjestäjän järjestelyapu on kotitalousvähennyskelpoista? Apua voit ostaa omaan kotiin, kesämökille tai omien vanhempien tai isovanhempien avuksi.

Ennakoimalla teet asioista itsellesi helpompia ja
lahjakortin avulla voit tukea vanhempiasi, vaikka et pääsisi
itse konkreettisesti avuksi!

Tutustu tarkemmin palveluihini tästä.

Kesän aikana sain olla hurmaavan eläkeläisparin apuna
ja muuton jälkeen sain kivan viestin:
"Sen vain sanon, että ilman sinua istuskelisin ne tavarat ympärilläni
muistellen menneitä, kuka toi mitäkin ja milloin, oliko kivaa vai jotain muuta,
tuliko kalaa vai syötiinkö mahdollisesti makkaraa."
S. E.

Toivottavasti sait blogista apua muuttosi tueksi!

Sanna Koskinen

Ps. Seuraathan jo Tavaravalmentajaa Instagramissa ja Facebookissa.