Lasten vaatteiden karsiminen ja järjestely

Lasten vaatteiden karsiminen ja järjestely

Onko vaikeaa luopua pieneksi jääneistä lapsen vaatteista tai päättää, mitä säilyttää (mahdolliselle) seuraavalle sisarukselle? Turhauttaako vähän käytettyjen vaatteiden röykkiöt, pyykin pesu ja lopuksi vielä se puhtaiden paikalleen vienti? Löytyykö varaston uumenista toisinaan sellaista, mitä jo ehdit ostaa, kun et muistanut, missä se oli tai että sellainen ylipäätään oli olemassa?

Tässä blogiartikkelissa kuulet,
- miksi lastenkin vaatteita kannattaa karsia ja järjestellä
- minkä verran vaatteita kannattaa pitää käytössä ja säilyttää
- kuinka järjestelet arkeasi helpottaen
- ja miten onnistut ostoksilla jatkossa.


Miksi lasten vaatteita kannattaa karsia ja järjestellä?

Maltillinen määrä lasten vaatteita helpottaa pyykkihuollon hoitamista aina pesemisestä paikalleen viemiseen asti. Tulevien kokojen ja jo pieneksi jääneiden säilyttämiseen sekä toisaalta kiertoon ja lumppukeräykseen meneville kannattaa kaikille määritellä omat paikkansa. Tämä helpottaa huomattavasti lapsiperheessä alati tapahtuvaa vaatteiden kiertoa.

Kun lisäksi järjestelet vaihtuvat kauden vaatteet ja kengät siten, että tiedät mistä mitäkin etsiä, kauden vaihtumiset sujuvat vaivattomasti. Pitämällä yhdessä esimerkiksi kaikki ei-juuri-nyt-käytössä-olevat hanskat, hahmotat niiden määrän ja kunnon muutamalla silmäyksellä. Näin puutelistan tekeminen on helppoa, etkä päädy ostamaan sellaista, mitä olisi jostain muualta kotoa jo löytynyt.

Vaatteiden karsiminen ja järjestely tuovat siis paitsi arjen helppoutta sekä viikko- että kausitasolla & lisäksi selvää säästöä ajan, vaivan ja rahankäytön suhteen.



Minkä verran lasten vaatteita kannattaa pitää käytössä ja säilyttää?

Kysymyksessä piilee pieni kompa, sillä en tietenkään aio sanoa, kuinka paljon juuri sinun tulisi vaatteita säilyttää. Mikäli säilytystilasi ovat kuitenkin rajalliset, kuten meistä useimmilla, voit poimia vastauksista omia kokemuksiani ja soveltaa niitä arkeesi sopivalla tavalla. Mikäli lasten vaatteet ovat erityinen ilon ja jopa keräilyn aiheesi, eikä niiden määrä vaikeuta arkeasi millään tavalla, sinulla on kaikki oikeus nauttia niistä juuri niissä määrin kuin haluat.

Tällä hetkellä käytössä olevat vaatteet

Oma havaintoni on sellainen, että mitä nuorempi lapsi, sitä enemmän hän vaihtovaatteita tarvitsee. Siinä, missä kouluikäinen voi pärjätä hyvin viidellä t-paidalla ja viidellä pitkähihaisella paidalla, saattaa syömään opetteleva taapero tai pulautteleva vauva tarvita puolet enemmän vaihtovaatetta. Lisäksi päivähoitoikäisellä tulee aina olla myös hoidossa säilytettäviä vaihtovaatteita.

Oman arkemme optimimäärät ovat löytyneet sen mukaan, mikä on erikoistilanteissa tarvittava enimmäismäärä vaatetta. Tällainen indikaattori voi olla esimerkiksi viikon perheloma: Kuinka paljon vaihtovaatteita tarvitaan tavalliselle lomareissullemme? Ja onko kuitenkin niin, että käytännössä pyykinpesumahdollisuus löytyy paikasta kuin paikasta tarpeen tullen? Oman arkesi optimi voi löytyä myös pohtimalla, mikä on tavallinen pyykinpesuväli. Mikäli perheesi on pieni ja pyykkikone pyörii harvoin, voikin olla fiksumpaa ja perusteltua omistaa kahden viikon edestä vaihtovaatetta. Tiedät itse parhaiten.


Esimerkkejä meillä olleista lasten vaatemääristä (todellisuudessa tilanteet vaihtelee ja jotain on voinut unohtuakin):

Vauva:
- 10 pitkähihaista bodya
- 6 housuja
- 3 paksumpaa päällyspaitaa
- villatakki ja -housut
- 6 paria sukkia
- 3 sukkahousut
- 4 hattua
- 3 villatöppösiä/-sukkia
- 2 paria käsitumppuja

Taapero:
- 5 lyhythihaista bodya/ t-paitaa
- 3 sortseja
- 6 pitkähihaista bodya/ paitaa
- 6 housuja
- 3 paksumpaa päällyspaitaa
- 3 yöpukua
- 9 alushousuja
- 6 paria sukkia
- 2 juhlavaatetta

Koululainen:
- 5 t-paitaa
- 3 sortseja
- 6 pitkähihaista paitaa
- 4 housuja
- 3 paksumpaa päällyspaitaa
- 0-2 yöpaitaa
- 6 alushousuja
- 6 paria sukkia
- 2 juhlavaatetta

Taaperon ulkovaatteet:
- 2 lenkkarit
- 1 kumisaappaat
- 1 lämpökumisaappaat
- 1 coretex kengät
- 1-2 talvikengät

- 1 sadetakki ja -housut
- 1 kesätakki
- 2-3 välikausihaalaria
- 1-2 talvihaalaria

- 4 eri hattua kausien mukaan
- 2 paria villasukkia
- 5 eri lapaset ja hanskat kausien mukaan

Koululaisen ulkovaatteet:

- 1 crocksit
- 1 lenkkarit
- 1 kumisaappaat
- 1 coretex kengät
- 1 talvikengät

- 1 softshell-takki ja -housut
- 1 talvitakki ja -housut
- 1 "rönttätakki" pihapuuhiin

- 3 eri hattua kausien mukaan (kesä, välikausi, talvi)
- 2 paria villasukkia
- 3 eri sormikkaat/ hanskat kausien mukaan (välikausi, talvi)

(Mahdolliselle sisarukselle) säilytettävät vaatteet

On hyvä miettiä, mitkä vaatteista olivat paljon käytössä eli miksi ne olivat joko vanhempien tai lapsen lempivaatteita. On turhaa säilyttää vaatetta, jota ei tullut käyttäneeksi hankalan materiaalin tai mallin vuoksi, vaikka lapsetkin voivat toki olla hyvin eri mallisia keskenään.

Jos ajattelet säilyttäväsi lapselle tärkeää vaatetta hänelle itselleen muistona,
pohdi, onko kyseessä hänen vai sinun muistosi. 

Säilytä vaatteita paikassa, jossa ensinnäkin muistat niiden olevan ja toisekseen mieluusti siten, että pääset niihin melko helposti käsiksi. Meillä tulevien kokojen säilytyspaikkana toimii lasten vaatekaappien ylähyllyt.


Järjestele lasten vaatteet arkeasi helpottaen

Valitse itsellesi sopiva vaatteiden viikkaustapa tai henkarilla säilyttäminen sen mukaan, kuinka paljon käytössäsi on tilaa ja kuinka paljon olet valmis "näpertämään" viikkauksen suhteen.

Pystyviikkaus
- säästää tilaa
- välttää pinojen kaatuilun -> mikä tahansa vaate on helppo ottaa rivistä
- vie hieman enemmän aikaa kuin perusviikkaus -> soveltamalla omaan tyyliin sopivan viikkaustavan homma kyllä nopeutuu 

Taskuviikkaus
- kuvissa soveltamani pystyviikkaustapa, jota kutsun taskuviikkaukseksi
- toimii erityisen hyvin omatoimisuutta harjoittelevan lapsen vaatteille -> vaatteet pysyvät napakkana pakettina, vaikka lapsi siirtelisi niitä edestakaisin puhtaita kaappiin viedessä ja vaatteita valitessa

1. Taittele vaatteesta suorakaide (kuvassa pitkähihainen paita & hihat taitettu kolmeen osaan)
2. Taita vaate pituussuunnassa kolmeen osaan (toimii myös housuille)

    

3. Avaa paidan helmasta tai housujen vyötäröstä yksi "kerros"
4. Sujauta paidan yläosa tai housujen lahjeosa avaamaasi "taskuun" ja napakka paketti on valmis

  


Perinteisellä viikkaustavalla viikatessa pidä pinot mahdollisimman matalina ja lisää mieluummin kaappiin hyllyjä kuin kymmenen paitaa päällekkäin. Muista jättää pinojen päälle myös reilusti tyhjää tilaa, että kaappiin laittaminen ja ottaminen helpottuu.

Henkarisäilytys on näppärä luottokeino varsinkin, jos sinulla on mahdollisuus myös kuivata vaatteet henkareissa. Säästyt viikkaamiselta kokonaan ja kuivat paidat voi nostaa suoraan kaappiin.


Onnistu lastenvaate ostoksilla jatkossa(kin)

Omien mieltymysten tunnistaminen auttaa onnistumaan ostoksilla: mieti, mitkä materiaalit ja minkä malliset vaatteet ovat osoittautuneet käytännössä kaikkein toimivimmiksi ja ovat olleet eniten käytössä.

Lapsesta riippuen hänelläkin on asioista mielipiteitä ennemmin tai myöhemmin. Asusteet ovat helppo kategoria huomioida lapsen erityisiä toiveita kuten lempiväriä. Sen sijaan kalliimmat hankinnat voi olla fiksumpaa hankkia sellaisina, että ne todennäköisesti käyvät myös sisaruksille. Tällöin ainakin säästyt jatkuvalta uuden (tai käytetyn uuden) etsimiseltä ja mahdolliselta tarpeettomien myyntirumbalta.

Rahallisesti ennakoija säästää aina enemmän kuin reagoija: kun etsit kevään alesta seuraavan talven kokoja, säästät huomattavasti verrattuna siihen, että lähdet marraskuussa ostoksille. Ilmiö toimii melko hyvin myös käytettyjä vaatteita etsiessä.

Toivottavasti sait ideoita ja inspiraatiota lasten vaatteiden karsimiseen ja järjestelyyn! Olen kiitollinen, jos jaat linkkiä eteenkin päin.

Omien vaatteiden karsimisesta kirjoitin aiemmin täällä ja Täyttä tavaraa -podcastissa vaatteista on keskusteltu jaksoissa 2 ja 26-29.

Jos tavarahaasteet ovat sinulle ajankohtaisia etkä vielä ole karsimis- ja järjestelypainotteisen uutiskirjeeni tilaaja, liity mukaan tästä

Järjestelyterveisin

Sanna Koskinen 

Ps. Tervetuloa seuraamaan myös Facebookin ja Instagramin kautta!