Täyttä tavaraa -podcast #31 Elämän tärkeimmät paperit - vieraana perhejuristi Ulla Rask

  • Podcast
  • Täyttä tavaraa -podcast #31 Elämän tärkeimmät paperit - vieraana perhejuristi Ulla Rask

Täyttä tavaraa -podcast #31 
Elämän tärkeimmät paperit - vieraana perhejuristi Ulla Rask

Olisiko tänään hyvä päivä puhua kuolemasta ja sairastumiseen varautumisesta? Se on juuri tänään ja juuri nyt, kun asia ei kenties tunnu lainkaan ajankohtaiselta. Onnettomuudet ja äkilliset sairastumiset kun tapahtuvat aina yllättäen ikään katsomatta!

Valitettavasti yleensä aina omat asiat hoidetaan kuntoon vasta sitten, kun jokin läheltä piti -tilanne on toteutunut tai omassa lähipiirissä on esimerkki siitä, miten vaikeaksi esimerkiksi edunvalvonta-asioiden hoitaminen voi mennä.


Perhejuristi Ulla Rask (kuvassa yllä) Lexly Oy:stä kertoo tässä jaksossa, miksi jokaisen 18 vuotta täyttäneen tulisi tehdä edunvalvontavaltuutus. Kuulet, mikä se ylipäätään on, miten se eroaa tavallisesta valtakirjasta sekä kankeasta perinteisestä edunvalvojana toimimisesta. Edunvalvontavaltuutuksen tekeminen on ennen kaikkea keino paitsi varmistaa oman tahdon toteutuminen toimintakyvyn laskettua ratkaisevan paljon myös tapa helpottaa huomattavasti läheisen työtä asioiden hoitamisessa vaikeassa tilanteessa.

Huomioitavaa on, että vaikka olisit jo vuosia hoitanut esimerkiksi iäkkään vanhempasi asioita perinteisellä valtakirjalla, hänen toimintakykynsä laskiessa et voikaan enää sitä tehdä. Tällöin kuvaan astuu asioiden hoitamista helpottava edunvalvontavaltuutus, mikäli sellainen on tehty!

Testamentti on toinen elämän tärkeimmistä papereista ja Ullan mukaan sen tekemisen tulisi olla ajankohtaista ainakin silloin, kun ensimmäinen lapsi syntyy ja päivittää silloin, kun lapsi/lapset tulevat täysi-ikäisiksi. Yleisesti luullaan, että avioliitossa puoliso perii aina puolet toisen omaisuudesta. Suomessa kuitenkin lapset perivät, jos heitä on, ei puoliso. Kun siis kuvioon tulee lapsi, ja jos avioparin omaisuudet ovat yhtä isot (esim. kiinteistö omistetaan puoliksi), lapsi saa kuolleen vanhemman osuuden kodista. Leskeksi jäänyt joutuu kuitenkin yksin vastaamaan kuluista ja lyhennyksistä. Testamentti on siis keino turvata lesken mahdollisuus selviytyä taloudellisesti. Kun lapset ovat täysi-ikäisiä, testamentti on mahdollisuus suunnitella perintöverotusta.

Täyttä tavaraa -podcast jää nyt tauolle ja tavaratiistait jatkuvat jälleen ensi vuonna 2022!

TÄYTTÄ TAVARAA -PODCAST LÖYTYY SUORATOISTOPALVELUISTA!

Ps. Seuraathan jo Tavaravalmentajaa Instagramissa ja Facebookissa.

Tutustu tarkemmin jaksossa mainittuun Lexlyn verkkopalveluun tästä ja hyödynnä alekoodi KPOT21, joka on voimassa vuoden 2021 loppuun asti.

Varaa maksuton keskusteluvartti Lexlyn juristin kanssa tästä tai lue vielä lisää edunvalvontavaltuutuksesta tästä.

Muut jaksossa mainitut linkit:

- Kuolinsiivous vai elämänsiivous - mitä, miksi ja kenelle blogiartikkeli

Koti järjestykseen e-opas

Kuinka saada perhe mukaan kotitöihin - maksuton opas

Kodin vuosi(huolto)kalenteri - maksuton apulista

TÄYTTÄ TAVARAA -PODCAST LÖYTYY MYÖS SUORATOISTOPALVELUISTA!