VÄHEMMÄN TAVARAA | Elämäntapa(muutos)

Vähemmän tavaraa - elämäntapa(muutos)


Tavaravalmentajan elämäntapamuutos rohkaisee sinua tekemään useita pieniä elämääsi helpottavia (ja rahaa säästäviä) päätöksiä: luovu turhasta tavarasta, osta fiksusti ja päästä irti turhista tavoista.

Luovu turhasta

Se minkä verran kotona on tavaraa, määrittelee myös, kuinka paljon arkiaskareet vievät aikaa:

vähemmän tavaraa = vähemmän siivottavaa
vähemmän astioita = vähemmän tiskiä
vähemmän vaatteita = vähemmän pyykkiä
vähemmän leluja = vähemmän raivattavaa.

Harjoittele lempeää luopumista ja kokeile, kuinka hyvin pärjäät vähemmällä! Kun yksi neljästä paistinpannusta tulee tiensä päähän, kokeile, kuinka pärjäät kolmella sen sijaan, että lähtisit oitis ostoksille.

Lue lisää vinkkejä luopumiseen tästä.

Osta fiksusti

Ostopäätöksemme määrittelevät lukuisia asioita:

- valitsemmeko aina halvinta, joka ei lopulta tulekaan halvaksi, kun tajuamme, että tuotetta ei voi korjata sen rikkouduttua ja käyttöikä on lyhyt huonon laadun takia
- tartummeko tarjouksiin sen kummemmin miettimättä, onko kolmelle uudelle vaatteelle tarvetta
vai
- ostammeko ensisijaisesti kotimaista silloin, kun se on mahdollista
- mietimmekö ostaessa tuotteen huollettavuutta ja hyvää hinta-laatusuhdetta?

Lue lisää ajatuksia ja vinkkejä ostokäyttäytymisestä täältä.


Erityisesti alennusmyynneissä on tärkeää malttaa pysähtyä ennen ostopäätöstä. Erota ostotarve ja -halu toisistaan! Jos bongaat alehinnalla tavaran, joka oli jo ostoslistallasi, tulet säästämään. Jos sen sijaan selailet netissä tarjouksia tai hypistelet kaupassa alekorin tavaroita ja alat näin saamaan ostointoa, olet astumassa ansaan! Tekemällä heräteostoksia et itse asiassa säästä mitään, vaan tuhlaat rahasi sellaiseen, jota ilmankin olisit pärjännyt. 

Lue lisää tyypillisimmistä tavara-ansoista täältä.

Päästä irti turhista tavoista

Turhista tavoista luopuminen on vähintään yhtä tärkeää kuin turhasta tavarasta irti päästäminen. Turhia tapoja ovat sellaiset asiat, joita teet, koska "niin kuuluu tehdä" tai "niin on aina tehty". 

Yhdellä turha tapa voi olla viikoittainen suursiivous, vaikka paljon vähemmälläkin pärjäisi. Tai se, että vaatii joka ilta tiptop-järjestystä, vaikka sen saavuttaminen aiheuttaa stressiä.

Toisen haasteena voi olla työpuhelimen ja -sähköpostin vahtiminen vapaa-ajallakin, jolloin ajatukset pyörivät vähän väliä työasioissa, vaikka tehokkaampaa olisi rajata selkeä aika, jonka jälkeen vaihdetaan vapaalle.

Kolmas harrastaa neljää eri lajia kuutena päivänä viikossa, eikä ole pysähtynyt miettimään, olisiko viisaampaa keskittyä lempilajiinsa ja jättää muut illat palautumiseen ja oleiluun.

Keskittymällä itsellesi tärkeisiin asioihin, teet arjestasi mielekkäämpää! Oman ajattelun muuttaminen ei käy hetkessä, joten siedätä itseäsi muutoksille vähitellen.

Alita rimaa hyvällä omallatunnolla siellä, 
missä se on mahdollista, 
niin voit ylittää itsesi toisaalla!

Inspiroidu siitä, kuinka paljon karsiminen on muuttanut omaa elämääni!

Uutiskirjeen tilaajana saat inspiraatiota, tsemppiä ja ajankohtaista tietoa suoraan sähköpostiisi: liity mukaan tästä.

Tilaa uutiskirje →


Terveisin Tavaravalmentajasi

Sanna Koskinen

Ps. Tervetuloa seuraamaan myös Instagramin ja Facebookin kautta.