TAMMIKUUN TREENI | Keittiö

Tammikuun treeni: keittiö


Tavaravalmentajan kuukausitreeneissä käydään aiheittain läpi kodin eri tilat ja toiminnot. Saat ammattijärjestäjän vinkit parempaan järjestykseen!

Kohteena on nyt keittiö! Helmikuussa puolestaan paneudutaan kylpyhuoneen, vessan ja kodinhoitohuoneen säilytykseen ja pyykkihuoltoon.

Kahvikuppeja, lahjaksi saatuja maljakoita, muovikippoja, pestyjä jäätelörasioita… Olipa säilytystilaa miten paljon tahansa, aina löytyy myös hyllyntäytettä. Jos tilasta on pulaa, on syytä tehdä inventaario ja kyseenalaistaa säilyttämisen syyt!

Vinkit keittiön järjestelyyn


- Säilytä usein käytettävät astiat ja kuiva-aineet sopivalla käyttökorkeudella

- Mieti kuiva-aineiden määriä: tarvitseeko varautua kuukauden karenssiin vai riittääkö viikon varasto, jota on helpompi hallita ja täydentää tarpeeseen

- Mieti astioiden ja kihveleiden määrää: montako lautasta ja juustohöylää riittää siihen, että arki sujuu


 
- Säilytä harvoin käytettävät astiat ylähyllyillä tai tarvittaessa jopa eri huoneessa

- Laita turhat kiertoon ja säilytä harvoin tarvittavia ylähyllyillä

- Luo selkeitä kategorioita kuten päivittäin käytettävät astiat/ ruuanlaiton kuiva-aineet/ leivonta / mausteet jne. ja mieti säilytyspaikat mahdollisimman helppokäyttöisesti ja sen mukaan, kuinka usein niitä tarvitaan

- Mieti kattiloiden, kulhojen ja muovipurkkien määrää ja pinottavuutta! Kun pakastusrasioita tulvii keittiöön talven myötä, siirrä niiden säilytys ylähyllyille ja säilytä vain arjessa tarvittava määrä helposti saatavilla

- Luovu turhista reseptikirjoista ja -lappusista ja säilytä vain ne, joita todella käytät!

- Luo siis käytännölliset paikat tavaroille ja ruoka-aineille, joita tarvitset päivittäin ja ole luova ja kriittinen harvemmin käytettävien kanssa!


 


Meillä ennen ja nyt


Turhan paljon pieniä kahvikuppeja, perintölautasia pölyttymässä ylähyllyllä, hajoilevia pusseja kuiva-ainekaapissa… 

Perinteiset kahvikupit olivat meillä viime vuosina käytössä noin kerran vuodessa ja niissäkin harvoissa tilanteissa ilman olisi pärjätty. Päädyin siis myymään turhat kupit ja tassit, joista oli selvästi iloa seuraavalle omistajalle. Säästin kuitenkin yhden kupin ja aluslautasen erään sukulaisen vierailuja varten, koska hän suosii perinteistä kuppia eikä sen säilyttämisestä ole mitään vaivaa!

Nyt kauniit perintölautaset ovat useammin käytössä sen sijaan, että ne olisivat käytössä vain kerran tai pari vuodessa. Ja ne tosiaan olivat aiemmin niin pölyisiä, että käyttöönotto vaatii huolellisen huuhtelun ja kuivaamisen.

Sitten ne hajoilevat pussit! Yllättävän moni kuiva-aine on pussissa: riisit, makaronit, jauhot, sokeri, siemenet… Kun pussien sisällön kippaa avatessa sopivan kokoiseen kannelliseen muovi- tai lasiastiaan, hermoja säästyy ja siivoaminen helpottuu! 


(Kuvituskuva)

Osallistu haasteeseen somessa #tavaratreeni ja jaa omat tuskailusi ja onnistumisesi inspiraatioksi muille!

Tilaa Tavaravalmentajan uutiskirje ja saat sähköpostiisi helmikuun haasteen ja aloitusvinkit vessan ja kodinhoitohuoneen järjestelyyn sekä pyykkihuoltoon.

Mikäli koet tarvitsevasi henkilökohtaisia vinkkejä, ota yhteyttä matalalla kynnyksellä tämän linkin kautta! Autan sekä konkreettisesti että etänä.

ASIAKASPALAUTE keittiön järjestelystä: "Sinulla todella on silmää sille, mikä järjestys toimii! Tätä kaappia on aiemminkin yritetty järjestellä ja silloin meni koko päivä ja nyt vain pari tuntia."

ASIAKASPALAUTE etäavusta: "Ei olisi tullut mielenkään tämä ratkaisu! Olen ennenkin tätä kaappia järjestellyt, mutta nyt uskon, että järjestyksestä tulee toimiva!"

Inspiroivaa vuoden alkua!

Sanna Koskinen

Ps. Tervetuloa seuraamaan myös FACEBOOKIN ja INSTAGRAMIN kautta!