Kuinka tehdä siivouksesta mielekkäämpää - 10 vinkkiä

Kuinka tehdä  siivouksesta mielekkäämpää - 10 vinkkiä


Jos keksit välittömästi ainakin viisi mielekkäämpää asiaa kuin siivoaminen, olet oikeassa paikassa. Siivous ei kuulu omiinkaan lempipuuhiini, mutta näillä vinkeillä teet tuosta väistämättömästä hommasta mielekkäämpää ja madallat aloittamisen kynnystä. Saatat jopa tulla tehneeksi asioita huomaamattasi!

Kuunteletko aiheesta mieluummin? Klikkaa tästä Täyttä tavaraa -podcastin #8 jaksoon.

1. Etsi jotain kuunneltavaa

Ennen kuin edes ajattelet aloittamista, päätä, mitä tänään haluaisit kuunnella: reipasta musiikkia, uutta äänikirjaa vai kenties podcastia? Miellyttävän tunnelman luominen on jo puoli voittoa.

2. Katsaus välineisiin

Hommassa kuin hommassa toimivat välineet tekevät työstä mielekkäämpää ja aloittamisesta helpompaa! Ehkä tänään ei tarvitsekaan tehdä muuta kuin inventoida siivouskomeron tarvikkeet ja luoda tarvittaessa ostoslista.

3. Kellota siivoussessio

Päätä, kuinka monta minuuttia siivous saa tänään viedä aikaasi ja laita hälytys soimaan (esim. 15, 30 tai 45 minuutin päähän). Kun tiedät, että hommalla on tietty loppupiste, alat todennäköisemmin tehokkaasti töihin etkä lyhisty sohvalle isolta tuntuvan urakan edessä.


4. Luo illuusiota siisteydestä

Aina ei vaan pysty innostumaan siivoamisesta. Luo illuusiota siistimmästä kodista järjestelemällä likaiset tiskit siistiin pinoon, laskosta puhtaat pyykit miettimättä sitä, mihin ne pitäisi sen jälkeen viedä tai kokoa ympäriinsä lojuvat paperit siisteihin kasoihin.

5. Järjestä juhlat tai kutsut

Unohda siivous ja lähetä ystäville kutsut kotonasi järjestettäviin juhliin tai lempituotteidesi esittelyyn. Hyvin pian kutsujen lähettämisen jälkeen tunnet, kuinka siivousintosi kohoaa!

Poikkeusaikana voi ilahduttaa jo oman perheen kesken pidettävät herkkujuhlat ilman syytä tai se, että tapaa yhden tai kaksi kaveria siistin kodin ja hyvän ruuan äärellä.


6. Kilauta kaverille

Mitä parhain tapa saada tehtyä asioita huomaamattaan on soittaa samalla ystävälle (hands free -laite auttaa huomattavasti). Olet ehkä huomannut tämän vaikutuksen, kun olet joskus vastannut puhelimeen jotain tehdessäsi, joten miksi et tekisi niin myös tarkoituksella.

7. Tee miniaskareita

Mieti erilaisia tapoja paloitella askareita pienempiin osiin. Voit koota ideat vaikka listaksi ja tehdä yhden sieltä täältä:
- pyyhkäise mikro
- vaihda tyynyliinat
- tyhjennä paperinkeräyskassi
- pyyhi peilit
- imuroi eteinen
- jne.


8. Tee joka päivä jotakin

Toisilla toimii viikoittainen siivouspäivä, mutta jos olet todennut, että se ei ole oma juttusi, tee joka päivä jotain. Joillakin toimii nimetty päivä: esim. maanantaina pyykkihuoltoa, tiistaina vessan pesu, keskiviikkona imurointi, torstaina lattian pesu, perjantaina pölyt ja peilit, lauantaina keittiö ja sunnuntaina pyykin pesu. Voit myös mennä "virran mukana" ja tehdä asioita silloin, kun huomaat siivoustarvetta olevan.

9. Katsaus siivouspuitteisiin

Siivouksen aloittamista voit helpottaa huomattavasti karsimalla kodin tavaramäärän sopivaksi ja luomalla helppokäyttöiset paikat tavaroille. Kun eteisen kengät ja lasten huoneen lelut saa tarvittaessa nopeasti raivattua, on myös siivouksen aloittaminen nopeampaa!

Kiinnitä lisäksi huomiota huonekalujen sijoitteluun ja ns. maavaraan: eli mahdutko kulkemaan tilassa vaivatta ja saatko imurin tai luutun helposti myös huonekalujen alle.

10. Tee jotain asiaankuulumatonta

Mikä asia ei ainakaan liity siivoukseen: riko rajoja! Pue siivotessa jalkaan uusimmat korkkarisi, tanssi välillä musiikin tahtiin, nauti lempijuomaasi ja palkitse itsesi joka välissä itsellesi maistuvalla herkulla. Tee siivoushetkestä odottamisen arvoista!

Toivottavasti sait blogista inspiraatiota kotisi siivoukseen!

Tutustu maksuttomaan 30 päivää juhliin - siivouskalenteriin tästä ja laita koti kuntoon askare kerrallaan! Sinua saattaa kiinnostaa myös aiemmin kirjoittamani blogi Ylitä aloittamisen kynnys tai Täyttä tavaraa -podcastin jakso samasta aiheesta.


Sanna Koskinen

Ps. Tervetuloa seuraamaan myös Instagramissa ja Facebookissa!