Kuinka selvitä (mahdollisesta) karanteenista lasten kanssa?

Kuinka selvitä (mahdollisesta) karanteenista lasten kanssa?
Näin meillä yritetään välttää päänleviämisvaihe


Poimi ideoita ja ajatuksia siihen, kuinka helpottaa arkea, jos tai kun karanteeniolot ovat totta. Kokemuksia kertomassa keväällä 2020 etäkoulu- ja etäpäivähoitoarkea pyörittänyt äiti, joka teki osa-aikaisesti myös etätöitä. 

Otetaan oppia kevään yleisestä karanteeniajasta ja käytetään mielikuvitusta siinä, kuinka selvitä kotoilusta aurinkoisten kevätsäiden sijaan pimeän alkutalven kosteudessa. (Viimeistään nyt on syytä ottaa kireä pipo päästä ja sukeltaa vinkkien pariin ja selvittää, kuinka välttää päänleviämisvaihe.)


1. Joustava arkirunko

Meillä toive viitteellisen päivän aikataulun kirjaamiseen tuli lapsilta. Kun eteen tulee muutos, johon ei itse voi vaikuttaa, tuovat rutiinit turvaa. Keväällä etäkoulun aikaan runkoon ajoitettiin välitunnit ja lounas ja välipalatauko. Lapset saivat vuoron perään auttaa lounaan kattamisessa ja valmistelussa. (Kevätkaranteenin alussa se tarkoitti ruuan valmistamista ja myöhemmin kouluruokajakelusta haettujen annosten lämmittämistä.)

Parin viikon jälkeen etäkoulun tekninen puoli oli lapsilla hallussa ja he halusivat tehdä tehtäviä pidempiä jaksoja kerrallaan. Siinä vaiheessa osa välitunneista jäi pois ja arkirunko alkoi käytännössä muuttua hieman erirytmiseksi. Lopulta pidettiin kiinni lähinnä ruoka-ajoista ja siitä, että päivän aikana tuli vähintään pari ulkoiluhetkeä, joskus tietysti useitakin.

Alle kouluikäisten kanssa kannattaa tehdä päivän kulku kuvapolkuna, jossa on jokin liikkuva elementti kuten nuoli kuvaamassa sitä hetkeä, joka päivästä on meneillään. Päivään tulee ennakoitavuutta ja lapset tykkäävät itse siirtää nuolta kohdasta seuraavaan. Näin on helppo keskustella (etenkin konfliktin tullen) ja näyttää lapselle, että ulkoilun jälkeen saadaan ruokaa ja ruuan jälkeen voidaan lukea sinun lempikirjaasi tai pelata valitsemaasi peliä. Mutta jälleen pidän tärkeänä myös joustoa tilanteen ja esimerkiksi sään mukaan.


2. Yhdessä ideointi

Ruuanlaiton määrä ja jatkuva tekemisen keksiminen voi käydä ylivoimaiseksi kaiken muun ohella. Lapset kannattaa ottaa mukaan ideointiin: tehkää yhdessä ruokalistaa ja myös listaa kaikista mahdollisista puuhista, mitä sisällä ja ulkona voi tehdä. Kun puuhalistakin löytyy seinältä tai jääkaapin ovesta, ei tekeminen lopu hetkelliseen mielikuvitusvajeeseen!

Lisävinkkejä ruokalistojen suunnitteluun saat Täyttä tavaraa -podcastin jaksosta #11.

Puuhaideoita löydät Leikki leikkinä -sivulta ja Facebook-ryhmästä Leikillistä - Leikki- ja puuhaideoita lapsille.

Me tilattiin tuttinauhatarvikkeita Nappikauppa Punahilkasta ja niitä näperreltiin yhdessä lapsen kanssa. Valmiit tuttiketjut lähtivät lahjoiksi ystävien vauvoille (kysyin tosin ensin, onko tarvetta ja mille värille).


3. Laske rimaa

Poikkeusoloissa pätee poikkeussäännöt: sotku kertoo elämästä, ruutuaika on tehty rikottavaksi ja einekset on keksitty syötäviksi. On turhaa kehittää ylimääräistä stressiä asioista, joihin voi vaikuttaa. Säännöistä tulee joustaa silloin, kun siihen on tarvetta. Piste.


4. Delegoi

Paras asia, jonka etäkoulun alkaessa voi tehdä, on opettaa lasta ottamaan itse yhteyttä opettajaansa. Vanhempien velvollisuuksiin ei kuulu kouluun liittyvien uusien taitojen opettaminen vaan opettajat ovat olemassa sitä varten.

Viimeistään karanteeniaikana on hyvä opetella myös kotitöiden delegoimista, mikäli se on tähän asti ollut vain yhden tai tiettyjen perheenjäsenten asia!

Tutustu tästä maksuttomaan oppaaseeni "Kuinka saada perhe mukaan kotitöihin".



5. Irtaudu mahdollisuuksien mukaan

Järjestä aikaa itselle ja varaa esimerkiksi päivittäinen lenkkeilyhetki. Jos pystyt samalla soittamaan ystävälle, saat samalla sosiaalista virikettä.

Mikäli kotoa poistuminen ei ole mahdollista, puuhaile mielekkään harrastuksen parissa tai rentoudu saunassa/ jalkakylvyn äärellä/ rauhoittavaa musiikkia kuunnellen. (Ylikierroksilla käydessä on hyvä keskittyä kropan fyysiseen rentouttamiseen.)

Mikäli harrastamiselle tai pidemmälle pysähtymiselle ei jää aikaa, hyödynnä äänikirjat ja podcastit, joita voi kuunnella jopa imuroidessa tai ruokaa laittaessa.


6. Muista maksuttomat tukipalvelut

Kouluikäisten asioissa yhteyttä voi ottaa kuraattoriin tai koulupsykologiin. Varhaiskasvatuksen piirissä olevat saavat tukea perheohjaajilta, joille voi soittaa tai laittaa sähköpostia. (Tittelit varmasti vaihtelevat paikkakunnittain.) Jos hoidat pieniä kotona, selvitä alueesi perheneuvolan yhteystiedot. Lisäksi on tarjolla mm. virtuaalisia perhekahviloita ja muita vertaistukiryhmiä, jotka toimivat myös etänä.

Näitä tukipalveluja kannattaa hyödyntää, vaikka et koskaan aiemmin niin olisi tehnyt! Tilanne on uusi meille kaikille ja niin lapset kuin me aikuisetkin reagoidaan asioihin hyvin eri tavoin. Siksi on hyvä, että myös erilaista tukea on tarjolla.


+ Hulluttelu ei maksa mitään

Jos tunnet, että päänleviämisvaihe on lähellä, nakkaa päähän kuulosuojaimet (tämä itsellä vielä testaamatta) tai päinvastoin laita volyymit kaakkoon ja tanssi ja riehu lasten kanssa! Energian purkaminen purkaa myös mahdollista turhautumista. 


Jos blogi oli sinulle hyödyllinen, jaathan eteenpäin :)


Lisävinkkejä lapsiperhearkeen saat Täyttä tavaraa podcastin jaksosta #12, jossa vieraana oli Perpekeskuksen erityisohjaaja Kati.

Tsemppiä! Hyvin sä vedät!

Sanna Koskinen

Ps. Seuraathan jo Tavaravalmentajaa Instagramissa ja Facebookissa.