Vaatehaaste

Vaatehaaste

Vaatehaaste

Vaatehaaste on kattava paketti, jonka avulla pääset eroon turhista vaatteista ja teet jatkossa vain hyviä hankintoja.

Voit lopettaa tuskailun "ei mitään päällepantavaa, vaikka kaappi on täynnä vaatteita"!

Toteuta haasteen vaiheet itsellesi sopivaan tahtiin. Samalla suosittelen lukemaan Rinna Saramäen kirjan Hyvän mielen vaatekaappi! Mikäli haluat panostaa enemmänkin, perehdy värianalyysiin ja vartalomalleihin sekä kapselipukeutumiseen.

VAATEHAASTEEN 
vaiheet ovat:

1. Lempivaateanalyysi
2. Tekstiilien kierrätys
3. Tarpeet vs. todellisuus
4. Yhteensopiva kokonaisuus
5. Uudet tavat

LEMPIVAATEANALYYSI

Ennen karsimista aloitetaan siitä mikä toimii!

Ota lempivaatteesi esille ja mieti, miksi ne hakeutuvat päällesi useammin kuin muut. Huomioi, että sinulla on todennäköisesti myös lempparisukat ja luottoalusvaatteet.

Kiinnitä huomiota ainakin seuraaviin asioihin ja halutessasi kirjaa tiedot ylös:

- minkä mallisia lempivaatteesi ovat
- mitä materiaalia ne ovat
- mitkä värit ja/tai kuosit niissä toistuvat
- minkälaisia pesuohjeita löydät
- milloin ja mistä ostit ne

Vaatehaaste

Näillä tiedoilla saat selville todelliset mieltymyksesi ja niiden avulla voit jatkossa välttää hutiostot! Lempivaatteesi muodostavat vaatevalikoimasi ytimen. Harkitse tarkkaan kaikkien muiden vaatteiden oikeutta päästä takasin kaappiisi.

Kenties löydät paidan, jonka hihat eivät olleetkaan käytännölliset tai housut jotka hiostavat, koska ovat sellaista materiaalia. Tällaiset vaatteet jäävät helposti kaappiin pyörimään, koska ne eivät ole mukavia päällä. Joku saattaa huomata, että muuten kivaa puseroa ei tule käytettyä, koska se vaatii hienopesun.

Myös kalliit vaatteet ovat haaste: niistä ei raaskisi luopua, koska ne maksoivat paljon. Todellisuus on kuitenkin se, että käyttämäsi raha ei tule takaisin. Voit vain ottaa opiksesi ja miettiä jatkossa uuden ostamista tarkemmin.

TEKSTIILIEN KIERRÄTYS

Mites ne risat tai parittomat sukat ja nukkaiset, viruneet, kulahtaneet vaatteet ja korjauskelvottomat kengät? Tällaisista on helpointa luopua, joten poista kaapistasi kaikki käyttökelvoton.

Tyhjennä vaatekaapistasi turhat lumput ja hävitä poltettavana jätteenä tai vie tekstiilikeräykseen! 

Pinttyneet tahrat ja reiät eivät estä tuotteen uusiokäyttöä, mutta homeiset, haisevat ja märät materiaalit kuuluvat suoraan sekajätteeseen. 

Tekstiilien kierrätys

Vaateketjut antavat erilaisia alennuksia viedessäsi turhat tekstiilit, MUTTA älä osta lisää vain siksi, että kädessäsi on alennuskuponki! KappAhl ottaa vastaan käytettyjä vaatteita, kodin tekstiilejä, asusteita ja kenkiä. Lindex ja H&M ottavat vastaan vaatteita ja kodin tekstiilejä. 

Kattavan kirjoituksen aiheesta löydät tästä linkistä: Outi Les Pyy / Lahjoita vaatteet ja tekstiilit oikein kierrätykseen ja uudelleenkäyttöön.

TARPEET VS. TODELLISUUS

Vastaako vaatekaappisi sisältö tämänhetkisen elämäsi tarpeita? Onko siellä oikeassa suhteessa vaatteita, jotka toimivat omassa arjessasi?

Arkemme ovat erilaisia ja arkipukeutuminen tarkoittaa eri ihmisille erilaisia vaatetarpeita. Joka tapauksessa arki muodostaa suurimman osan elämästämme, joten suurimman osan vaatteista tulisi olla arkeesi sopivia. 


Listaa, millaisia tilanteita tyypillisesti kohtaat 3-6 viikon aikana. Mieti:

- Onko vaatteidesi määrä sopivassa suhteessa eri käyttötarkoituksiin nähden vai onko esim. siistissä arkivaatetuksessa vajausta kun taas juhlamekkoja on tarpeettoman paljon käyttömäärään nähden?
- Onko paitoja suhteettoman paljon siihen nähden, että ehtisit niitä käyttää?
- Omistatko viisi kevät-/kesätakkia, mutta oikeasti käytät vain kahta?
- Pyöriikö vaatekaapissa seitsemän paria villasukkia vaikka pärjäisit kahdellakin?

Poista vaatekaapistasi kaikki vaatteet, joita et vain syystä tai toisesta tule käyttäneeksi. Laita ylimääräiset vaatteesi lahjoituksena vaatekeräykseen tai myy kirpputorilla.

Perinteisten kirpputorien lisäksi on Facebook-kirppiksiä ja palveluita, joiden kautta voit myydä anonyymisti ja vaivattomasti (esimerkiksi vahankaytetty.fi ja emmy.fi).


YHTEENSOPIVA KOKONAISUUS            

Kun olet
1) selvittänyt mieltymyksesi vaatteiden materiaalien, mallien, värien ja kuosien suhteen sekä ottanut huomioon niiden pesun ja huollon
2) poistanut rikkinäiset ja käyttökelvottomat vaatteet, sukat ja kengät
3) poistanut vaatekaapistasi turhat ja ylimääräiset vaatteet, joita et vain syystä tai toisesta ole tullut käyttäneeksi,

olet useita askeleita lähempänä omaan elämääsi sopivaa vaatekaappia!     


Saatat huomata, että sinulta itse asiassa puuttuu joitakin vaatteita, koska olit täyttänyt kaappisi vääränlaisilla vaatteilla.

Kiinnitä jatkossa huomiota VAATTEIDEN YHDISTELTÄVYYTEEN, osta vain tarpeeseen, äläkä tyydy sinne päin oleviin vaatteisiin, joita käytät todellisuudessa vain pari kertaa!

Tiedostamalla lempivärisävysi saat kuin huomaamatta yhteensopivan lopputuloksen. Yleensä pidämme joko kirkkaista tai murretuista sävyistä ja jo tämän eron ymmärtäminen helpottaa oikeiden vaatevalintojen tekemistä!

Osta vain vaatteita, joita tiedät käyttäväsi ja jotka ovat korjaamisen arvoisia. Toisinaan halpa hinta voi mielessämme oikeuttaa sen, että ”tiesin tämän nyppyyntyvän, mutta se oli niin halpa, että ostan vain uuden tilalle”.


UUDET TAVAT

Nyt tarvitset malttia ja ennakkosuunnittelua ostoksille lähtiessäsi. Mieti aina ennen ostamista,

- tarvitsenko tätä

- sopiiko tämä muihin vaatteisiini

- miten usein käyttäisin tätä

- sopiiko malli ja väri minulle

- onko materiaali ja pesuohjeet itselleni sopivia

- miksi haluan ostaa tämän (parantaakseni pahaa mieltäni / koska se on muodikas / koska tarvitsen sen)

 

Älä tyydy sinne päin oleviin vaatteisiin ja pysähdy miettimään ennen ostamista! Voit usein myös varata tuotteen muutamaksi tunniksi tai päiväksi, jolloin saat harkinta-aikaa. Tarvittaessa peru uutiskirjeiden tilauksia ja vältä nettikaupoissa notkumista.

Osallistu haasteeseen somessa #tavaratreeni ja jaa omat tuskailusi ja onnistumisesi inspiraatioksi muille!

Toivottavasti Vaatehaasteestani on sinulle apua! Sinua saattaa kiinnostaa myös nämä blogivinkit vaatteiden järjestelyyn liittyen tai tämä Täyttä tavaraa -podcastin jakso, jossa kerron lisää vinkkejä vaatekriisien taltuttamiseen.

Terkuin Tavaravalmentajasi

Sanna Koskinen 

Ps. Tervetuloa seuraamaan Facebookissa ja Instagramissa.