MAALISKUUN TREENI | Olohuone & ostokäyttäytyminen

Maaliskuun treeni: olohuone & osto­käyttäytyminen

Tavaravalmentajan kuukausitreeneissä käydään aiheittain läpi kodin eri tilat ja toiminnot. Saat ammattijärjestäjän vinkit parempaan järjestykseen! Tutustu tästä myös helmikuun haasteeseen, jossa aiheena oli kylpyhuoneen ja WC:n järjestely sekä kodinhoidon toimintojen sujuvoittaminen .

Kohteena on nyt olohuoneen tavaroiden läpikäyminen ja toisena teemana pohditaan ostokäyttäytymistä! Miten olohuoneesta tehdään rentouttava tila ja mihin asioihin kannattaa jatkossa kiinnittää huomiota, kun shoppailuinto yllättää? Löydä sisältäsi ajaton sisustaja ja tiedostava ostaja: lue lisää alta. Lopussa myös osio "Meillä ennen ja nyt".

OLOHUONE

Olohuone on monille rentoutumisen ja yhdessäolon paikka. Miten hyvin nämä käytännössä toteutuvat olohuoneessasi? Jos näet ympärilläsi roinakasoja tai tiedät niitä piilevän ovien takana, on aika käydä olohuoneen tavarat läpi ja karsia tarpeeton!

Aikakausilehdet, DVD:t, kenties myös CD:t ja VHS:t pinoutuvat olohuoneen vitriiniin ja nurkkiin. Mieti, aiotko todella lukea nuo lehdet uudelleen tai onko eri tallenteiden seassa naarmuuntuneita ja turhia levyjä, joita ei vain ole tullut käytyä läpi? 

Vievätkö turhat kirjat tilaa esimerkiksi käsitöiltä, joita oikeasti harrastat? Vai muistuttavatko lankakerät tekemättömistä villasukista aina, kun istahdat sohvalle? Tee olohuoneesta paikka, jossa voit aidosti rentoutua! 



Anna tärkeille asioille arvoisensa paikka ja karsi turhat kunpa-joskus-saisin-aikaiseksi harrastukset pois.

Lahjoita käyttökelpoiset, mutta itsellesi tarpeettomat kirjat, CD:t yms. tarjoamalla niitä esimerkiksi päiväkoteihin, hoivakoteihin tai sairaaloihin. Kierrätä huonokuntoiset CD:t ja DVD:t sekajätteenä. Kirjojen kovat kannet tulee irrottaa ja laittaa sekajätteeseen, mutta pehmeäkantiset kirjat ja sivut kuuluvat paperinkeräykseen.

Kalustehankinnoissa huomioi laatu, pitkäikäisyys ja huollettavuus. Näiden perustana on kestävät materiaalit kuten puu ja metalli sekä kankaat, jotka kestävät pesemistä. Mieti myös siivoamisen helppoutta eli huomioi kalusteiden koko, ”maavara” ja se, että tilassa mahtuu liikkumaan vaivattomasti. 


* Kuvan käyttööni antoi Sanna Kosamo / www.instagram.com/sankos80. Sohva Finsoffat Oy:n malli Kaarna, joka myös meidän omasta kodista löytyy. 

Koristetyynyissä kiinnitä huomiota siihen, että tyynyliina on erillinen eli helppo irrottaa ja pestä! Koristenappityynyt ovat kauniita, mutta jos napit on ommeltu tyynyyn kiinni tai kun tyynynpäällinen ei ole erillinen vaan yhtä tuotetta tyynyn kanssa, peseminen vaikeutuu ja todennäköisesti tyynyn käyttöikä jää lyhyeksi. Kun hankit standardikokoisia tyynyjä, sisustusta on helppo päivittää vaihtamalla vain tyynynpäälliset.

Pienissä tiloissa myös huonekalujen monikäyttöisyys on etu. Avattavat rahit, sohvasängyt ja erilaiset lipastot tv-tasona antavat samalle huonekalulle useamman funktion. Kokeile naamioida vierasvarana olevat tyynyt sohvatyynyiksi, jopa peiton voi piilottaa sopivan tyynynpäällisen sisään!

(Tässä välissä voit myös piipahtaa vaate- tai kodinhoitohuoneessa ja hakea säilömäsi menneiden vuosien verhot ja varaverhojen varaverhot! Laita hyväkuntoiset kiertoon ja nuhjaantuneet esimerkiksi poltettavaan jätteeseen ja nauti lisätilasta hyllyilläsi.)

OSTOKÄYTTÄYTYMINEN


Kevään korvalla katseet usein kääntyvät sisustuksen päivitykseen ja postiluukusta vyöryvät kauden tarjoukset tuntuvat luonnolliselta tavalta lähteä valmistautumaan lisääntyvään aurinkoon. Entä jos tänä vuonna tekisitkin eri tavalla?

Sisustuksen päivittäminen käy mukavasta harrastuksesta, mutta entä jos tänä vuonna alkaisitkin kiinnittää huomiota niihin asioihin, joista pidät vuodesta toiseen ja löytäisit sisältäsi ajattoman sisustajan! Säästyneen ajan ja RAHAN voisit käyttää johonkin muuhun harrastukseen ja uusiin elämyksiin tai säästää unelmia varten!



NÄIN ONNISTUT:

- poimi sisustuksesi ydin ja ne asiat, jotka asiat, jotka ovat toimineet vuodesta toiseen
* mitkä materiaalit, minkä tyyliset huonekalut ja mitkä värit miellyttävät ja toimivat arjessasi

- laita EI MAINOKSIA -tarra postiluukkuusi tai -laatikkoosi ja kokeile, mitä tapahtuu

- vaihda shoppailuharrastus tai kirpputoreilla pyöriminen johonkin muuhun mieleiseen harrastukseen
* voit aina ottaa kuvia kauniista tavaroista, kaikkea kaunista ei tarvitse omistaa!

- mikäli tunteeseen ostaminen on syvään juurtunut tapa, tee lompakkoosi tsekkauslista:
* tarvitsenko todella tätä / onko paha mieleni syynä ostohaluun / haluanko tämän alennetun hinnan vuoksi / mihin tämän laittaisin / miten usein tätä käyttäisin

- ennen ostopäätöstä varaa tuote pariksi tunniksi tai päiväksi ja palaa asiaan

- peru uutiskirjeiden tilauksia, mikäli huomaat, että ne vain luovat ”tarpeita”, joita sinulla ei vielä äsken ollut

MEILLÄ ENNEN JA NYT

Ajattomampi sisustus on löytynyt yhdistämällä lempimateriaalit ja -värit. Samoja asioita huomaan löytyvän myös vaatekaapistani: puuvillaa ja pellavaa sekä murrettuja sävyjä. Sen sijaan tekokuidut ovat saaneet väistyä sekä vaatekaapista että sisustuksesta!

Ei mainoksia -tarra on ollut postilaatikossamme nyt muutaman vuoden, enkä ole kaivannut mainoksia, jotka usein jäivät vain pyörimään keittiön pöydille! Halutessani löydän vakiokauppojeni tarjoukset myös netistä.

Toivottavasti tämä blogi herätti ajatuksia ja teit oivalluksia!

Osallistu haasteeseen somessa #tavaratreeni ja jaa omat tuskailusi ja onnistumisesi inspiraatioksi muille!

Tilaa Tavaravalmentajan uutiskirje tästä!

Tutustu tästä linkistä myös tarinaan siitä, miksi ruuhkavuosia elävä asiakkaani halusi palkata ammattijärjestäjän avukseen .

Ihanaa maaliskuuta! 

Sanna Koskinen

Ps. Tervetuloa seuraamaan myös FACEBOOKIN ja INSTAGRAMIN kautta!