SYYSKUUN TREENI | Makuuhuone & lasten huone

Syyskuun treeni: makuuhuone & lasten huone

Onko oma makuuhuoneesi paikka, jossa voit aidosti rentoutua? Mitä näet viimeisenä illalla ja ensimmäisenä aamulla? Entä miten lastenhuoneesta saa mahdollisimman toimivan?

Syyskuun teemana on kodin makuuhuoneiden järjestely ja turhan karsiminen. Inspiroidu blogin vinkeistä ja ryhdy toimeen! 

Makuuhuone

Mieti, mitä makuuhuoneessa lopulta tarvitaan. Isot yöpöydät ja lipastot keräävät herkästi syövereihinsä kaikenlaista tarpeetonta, koska siellä missä on säilytyskaluste, on todennäköisesti myös roinaa. Käy tavarat läpi ja luovu turhasta!

Löytyykö makuuhuoneestasi työpiste? Jos mahdollista, sijoita työpiste niin, että se ei ole suoraan edessäsi, kun käyt nukkumaan ja heräät. Laita tällaiselle paikalle mieluiten vaikkapa lempijulisteesi tai valokuvia.


Jos sänkyä pedataan lähinnä satunnaisia vieraita varten, mieti, pärjäisitkö ihan ilman päiväpeittoa ja koristetyynyjä! Omaa silmää miellyttävät lakanat ovat siistimpi ratkaisu kuin lattialla pölyttyvä päiväpeitto.

Jos taas sängyn petaaminen kuuluu rutiineihisi, löytyykö makuuhuoneestasi päiväpeitolle luonteva paikka yön ajaksi? Iso kori, tuoli tai penkki soveltuu tähän hyvin.

Vaatehuone tai vaatekaapit ovat luontaisesti osa makuuhuonetta. Lue kattavat vinkit VAATTEISTA tästä linkistä.

Lasten huone

Lasten huoneessa korostuvat huonekalujen järjestys sekä huoneen asukkaille sopivat lelujen säilytystavat. Suosi ratkaisuja, joita voi muunnella lapsen kasvaessa. Esimerkiksi joidenkin pinnasänkyjen laidan voi vaihtaa sellaiseksi, että taapero pääsee sänkyyn itse. Tai kun juniorisängyssä käyttää aluksi lisäkaidetta, samaa sänkyä voi käyttää taaperosta pitkälle ala-asteikään.

Huomioi, että leikeissä kaiken ei tarvitse toteutua kirjaimellisesti! Aikuisenkin on hyvä käyttää mielikuvitusta ja hankkia muunneltavia kalusteita: erilaiset avohyllyköt voivat tarpeen tullen olla minikeittiöitä, verstaita, lääkärin vastaanottoja, kauppoja jne. Tuunaa teipeillä, tarroilla ja seinäsäilyttimillä hyllyjä ja pöytiä.

*Hauskan autopöydän voi tuunata teipeillä. Kuvan käyttööni antoi Laura Laaksoviita.

Vinkit lelukaaoksen hallintaan:

1. inventoikaa lelut ottamalla kaikki kerralla esille
2. lajitelkaa selkeiksi kokonaisuuksiksi (esim. autot, junarata, lääkärilelut & todennäköisesti jokin kasa on "sekalaiset")
3. valitkaa ne, jotka jäävät lasten saataville / mitkä lähtevät kiertoon / mitkä menevät toistaiseksi lasten ulottumattomiin odottamaan vaihtovuoroa
4. sopikaa saataville jäävien lelujen paikat ja merkitkää laatikot kuvilla tai tekstillä
5. jos leluja on silti liikaa, vähentäkää määriä kategorioiden sisällä (esim. ruokaleluista puolet kiertoon).


*Inspiraatiota lelujen järjestelyyn voi löytää esimerkiksi sairaalan lasten osaston leikkiaulasta. 

Jos et ole vielä uutiskirjeen tilaaja, liity mukaan tästä linkistä niin saat ilmaiseksi oppaan "Kuinka saada perhe mukaan kotitöihin".

Mikäli kaipaat lisää Tietoa palveluistani, tutustu niihin tästä linkistä.

Inspiroivaa syksyn alkua!

Sanna Koskinen

Tervetuloa seuraamaan myös Instagramin ja Facebookin kautta!